Besten!
FRAST is helemaal klaar voor het nieuwe kunstseizoen! Wij openen op 7 September dan ook groots en meeslepend met twee tentoonstellingen en verschillende evenementen in Das Spectrum! Wees welkom op de tentoonstellingen ‘Hammer Hammer Hammer’ van FRAST en ‘Daaddraad’ van Robert van Luijk.
HAMMER HAMMER HAMMER
Flow, herhaling en ritme in de kunst

Al eeuwenlang zingen arbeiders over de hele wereld werkliederen waarin herhaling en ritme ervoor zorgen dat het zware werk vol te houden is. Frast zingt zijn eigen lied tijdens Hammer Hammer Hammer en vult dit keer de expositieruimte met eigen werk wat ter plaatse is ontstaan. We onderzoeken de betekenis en verbeelding van ritme en pulse in de kunst. Hammer hammer hammer is een stroom aan ritmes die in elkaar over gaan. Deze zijn te vinden in de expositie, in het kunstenaarstijdschrift FRAST en in de muzikale vertaling van straatorkest TOOS! gedurende de opening. Tijdens de filmavond op 19 september zal het onderwerp vanuit verschillende kanten belicht worden en op 26 september is iedereen uitgenodigd zijn eigen werkflow te vinden tijdens de HammerHammerHammer-tekensessie!

Hammer hammer hammer
Hammer hammer hammer all day long
Hammer in the morning Hammer at noon
Hammer Hammer Hammer all day long.

Daarnaast laat performancekunstenaar Robert van Luijk zijn eigen kijk op het thema zien in zijn solo-expositie

DAADDRAAD

‘In een tijd waar mannen nog echte mannen waren, stond het belang van trekkracht nog hoog in het vaandel. Zo zeer zelfs dat de eeuwenoude traditie van het touwtrekken nog steeds bestaat.
Het is dan ook jaarlijks traditie onder de stammen, om bij het begin van de bronsttijd een touwtrektoernooi te organiseren. Dit toernooi duurt soms dagen, tot alle touwen op zijn. De stam die de meeste touwen voor zich kan winnen, mag als eerste een jachtveld kiezen en de verliezer zijn veld toewijzen. Iedereen is zich bewust van de prijs die er op het spel staat, samenwerken wordt daarom een vereiste. Elke man in de stam heeft zijn plek, waarvan de krachttrekkers een hoge positie innemen en zo ontheven worden uit de dagelijkse taak. Ze hebben de traditie om hun plek over te dragen aan de zonen. Daarnaast kunnen ook niet-krachttrekkers een krachttrekker uitdagen voor een dodelijk duel om het touw. Dit gebeurt echter zelden.
De trekkers trainen gezamenlijk. Om te oefenen, zingen ze bij het omtrekken van een grote boom “Oh boom oh boom val toch om”, waardoor hun gezamenlijke kracht gebundeld wordt en een ritme krijgt. Bij de sterkste stammen wordt de boom na zes krachtzinnen al geveld. Door zo te oefenen kunnen ze meten hoe snel en krachtig ze zijn als broederschap.
Het touw is onder de krachtrekkers dus een gewaardeerd eigendom. Iedere man heeft zijn eigen touw waarmee hij zich verdedigt, dat hij verzorgt, altijd mee neemt, op slaapt en mee traint.’
voorproefje op https://vimeo.com/72995691
Robert van Luijk zal op de openingsavond ook live een performance uitvoeren.
EXPERIMENTELE MINIMAL VAN STRAATORKEST TOOS!

Straatorkest? Ja, straatorkest, een orkest op straat. Maar dit keer speelt straatorkest TOOS! ook binnen: IN de expositie. TOOS! heeft speciaal voor de expositie ‘HAMMER HAMMER HAMMER’ een drietal nieuwe stukken gecomponeerd/gearrangeerd. Alle drie met een duidelijke relatie naar het thema van deze expositie: ritme, herhaling en pulse. Laat het nou net de muziek zijn die zich hier uitermate geschikt voor leent: TOOS! komt met experimentele minimal, een classic onder de repetitieve muziek en een pulserende stroom improvisaties. Geen straatorkest zonder straat, dus TOOS! zal na de performance van Robert van Luijk, buiten een selectie uit eigen repertoire spelen.

programma opening zaterdag 7 september:

19.00 open
19.30 Straatorkest TOOS! ism FRAST
20.00 Performance Robert van Luijk

20.30 Straatorkest TOOS!

KOMT ALLEN!
hartelijke groet van FRAST!

HAMMERHAMMERHAMMER FRONT (1)

HAMMER HAMMER HAMMER - DAADDRAAD